Kunststoffen

Op de hedendaagse markt is er een overvloed aan diverse kunststoffen beschikbaar. Dit kan het soms uitdagend maken om het juiste type te selecteren dat past bij jouw situatie. Bij ANKRO zijn we experts op het gebied van kunststoffen en de bewerking ervan en adviseren we je graag welke soort het beste geschikt is voor jouw situatie. Hieronder vind je een overzicht van de meest gebruikte kunststoffen. 

pom c product
POM-C

POM-C, ook wel bekend als polyoxymethyleen, staat gekenmerkt door zijn hoge stijfheid, lage wrijving en een uitstekende weerstand. 

petp product[1]
PETP

PETP, ook bekend als polyethyleentereftalaat, is een thermoplastisch polymeer dat veel wordt gebruikt in verschillende industrieën en toepassingen.

ptfe product
PTFE

Polytetrafluorethyleen (PTFE) is een hoogwaardig fluorpolymeer dat bekend staat om zijn unieke eigenschappen en voordelen

pvdf product
PVDF

Polyvinylideenfluoride, beter bekend als PVDF, is een hoogwaardige thermoplastische kunststof die wordt gewaardeerd vanwege zijn unieke combinatie van eigenschappen.

pe(1)
PE

PE, ook wel polyetheen genoemd, is een veelzijdig materiaal met unieke eigenschappen die het geschikt maken voor een breed scala aan toepassingen.

pa6
PA6

PA6, oftewel polyamide 6, is een veelgebruikte thermoplastische kunststof die bekend staat om zijn hoge sterkte, stijfheid en taaiheid.

pp
PP

PP, ook wel bekend als Polypropyleen, is een veelgebruikt kunststof dat bekend staat om zijn uitstekende stijfheid, lage dichtheid en goede chemische bestendigheid.

Kunststof producten ANKRO
Overige kunststoffen

Overige kunststoffen beschikken over diverse eigenschappen die geschikt zijn voor allerlei toepassingen, denk aan diversiteit in taaiheid, stijfheid of sterkte. 

Wat zijn kunststoffen?

Kunststoffen, ook wel bekend als polymeren, zijn materialen die worden gecreëerd door chemische processen. Ze kunnen variëren in eigenschappen als flexibiliteit, sterkte, hittebestendigheid en meer. Dit is afhankelijk van de moleculen waarmee de polymeren worden gevormd tijdens het chemische proces. 

Sinds het ontdekken van kunststoffen heeft dit materiaalsoort al een enorme invloed gehad op verschillende aspecten van ons leven. Het materiaal is zeer populair in allerlei diverse sectoren vanwege hun veelzijdigheid, lage kosten en vermogen om te worden aangepast aan specifieke en nauwkeurige behoeften. Bij ANKRO werken we vooral met kunststoffen die gevormd zijn als plaat, buis, staaf of iets anders dergelijks. 

kunststoffenpiramideankro

De verschillende soorten kunststoffen

Bij ANKRO werken we met een groot aantal verschillende soorten polymeren. Iedere situatie vergt zijn unieke eigenschappen van het product en dus is het van belang dat op voorhand de juiste soort wordt gekozen. Van flexibele en impactbestendige kunststoffen tot hittebestendige en chemisch resistente opties, allen zijn ontworpen om aan specifieke technische behoeften te voldoen. 

Het herkennen van kunststoffen staat bij ANKRO onder de collega’s dan ook hoog in het vaandel. Bij een foute indicatie, moet er rekening gehouden worden met andere eigenschappen tijdens het bewerken, maar ook tijdens het gebruik van het product. Om dit te vermijden leren we nieuwe collega’s eerst om altijd het materiaal juist te identificeren. Bij ANKRO verdelen we de kunststoffen die we bewerken onder twee verschillende soorten:

Technische kunststoffen

Technische kunststoffen zijn ontworpen om te voldoen aan specifieke technische eisen. De een is wat slijtvaster, waar een ander materiaal weer goed presteert in glijeigenschappen. Deze polymeren vormen de kern van productieprocessen, waarbij ze betrouwbare prestaties binnen kritieke toepassingen moeten leveren. Veel voorkomende technische kunststoffen zijn:

 

High performance kunststoffen

High performance kunststoffen bieden uitzonderlijke eigenschappen voor veeleisende omstandigheden. De naam hoogwaardige kunststoffen hebben ze dan ook niet voor niks gekregen. Over het algemeen staan deze materialen bekend om hun indrukwekkende hittebestendigheid en chemische resistentie. Deze spelen dan ook een belangrijke rol in industrieën waar betrouwbaarheid en prestatie onder extreme omstandigheden van belang zijn. Veel voorkomende high-performance soorten zijn:

Vind je het lastig om de juiste soort te kiezen voor jouw situatie? Geen enkel probleem! Neem vandaag nog vrijblijvend contact op met één van onze specialisten en laat je adviseren over de juiste beslissing!

kunststof draaien frezen

Kunststoffen bewerken

Bij ANKRO weten wij als geen ander dat het bewerken van kunststoffen veel informatie vraagt over de soort zelf. Tijdens het verspanen van kunststoffen moet er rekening worden gehouden met de vele diverse eigenschappen. Door rekening te houden met de verschillende eigenschappen kan er een keuze gemaakt worden tussen kunststoffen frezen, kunststoffen draaien of een combinatie van beide. Om de juiste afwerking met de juiste toleranties te garanderen is het van belang dat de juiste machines en gereedschappen worden gekozen voordat het bewerkingsproces van start gaat.   

Hoe worden kunststoffen gemaakt?

De productie van kunststoffen is een zeer ingewikkeld proces dat ook wel polymerisatie wordt genoemd. Dit proces begint met zeer kleine moleculen die aan elkaar gekoppeld worden om lange ketens te vormen. Het uiteindelijke resultaat van het koppelen van deze kleine moleculen zorgt voor een breed scala aan plasticen met diverse eigenschappen. 

Een andere veel voorkomende vraag is uit welke grondstof kunststoffen gemaakt worden. Deze materialen worden voornamelijk gemaakt van aardolie en aardgas, ofwel fossiele brandstoffen. Deze grondstoffen bevatten koolwaterstoffen, die uiteindelijk de bouwstenen vormen. De keuze van de grondstof heeft invloed op de eigenschappen van de uiteindelijke kunststof en kan variëren naar aanleiding van de gewenste toepassing. 

Toepassing van kunststoffen

Toepassingen van kunststoffen worden op grote schaal ingezet in diverse industrieën. De voornaamste reden hiervoor is dat de dit materiaal veelzijdig en makkelijk aanpasbaar zijn. Toepassingen van kunststoffen zijn niet alleen beperkt door de technische of de industriële gebieden, maar strekken zich ook uit tot consumentenproducten. Hierdoor is dit materiaal zeer belangrijk geworden in onze samenleving, waar ze vooral een belangrijke rol spelen in de voedings-, grafische-, petrochemische-, farmaceutische-, en analytische industrie.

Transparante en Recyclebare kunststoffen

Transparante en recyclebare kunststoffen spelen een cruciale rol in het streven naar duurzaamheid en verantwoord gebruik van materialen. Door hun recyclebaarheid dragen deze materialen bij aan een groenere toekomst. Daarnaast worden transparante kunststoffen ook vaak gebruikt als prototype. Hier kan zeer nauwkeurig worden nagekeken of het product voldoet aan alle specifieke eisen. Daarnaast zetten wij deze soort ook steeds vaker in om een balans te vinden tussen functionaliteit en milieubewustzijn.

De specialisatie van ANKRO Kunststof Verspaning in kunststoffen

Al meer dan 25 jaar werkt ANKRO Kunststof Verspaning met allerlei diverse kunststoffen waar we onze klanten voorzien van de meest hoogwaardige producten. Bij ANKRO bewerken we niet alleen, maar adviseren we je graag ook welke soort het beste past bij je situatie. Op deze manier weet je zeker dat je wordt voorzien van het juiste product voor de juiste toepassing. Vraag nu een offerte aan en laat je adviseren door één van onze specialisten!

Vragen of interesse?

Neem gerust contact met ons op. Dat kan telefonisch via 0183-304872 of door het contactformulier in te vullen. Wij nemen jouw vraag zo snel mogelijk in behandeling.

vestigingsmanager ankro 2
Gerben van Boxel
Vestigingsmanager
info@ankro.nl
Vraag een offerte aan