pa6

PA6

HIGH-PERFORMANCE KUNSTSTOF

PA6, oftewel polyamide 6, is een veelgebruikte thermoplastische kunststof die bekend staat om zijn hoge sterkte, stijfheid en taaiheid. Het materiaal is verkrijgbaar in verschillende vormen, waaronder spuitgietstukken, gegoten stukken en extrusiestaven. PA6 beschikt over unieke voordelen en eigenschappen waardoor het zich onderscheidt van andere kunststof soorten.

De voordelen van het gebruik van PA 6

Een van de belangrijkste voordelen van PA6 is de uitstekende mechanische eigenschappen. Het materiaal heeft een hoge sterkte en stijfheid, waardoor het geschikt is voor toepassingen waarbij hoge belastingen optreden. Het heeft ook een hoge taaiheid, waardoor het materiaal bestand is tegen schokken en stoten. Deze eigenschappen maken PA6 ideaal voor gebruik in machineonderdelen, zoals tandwielen, lagers en koppelingscomponenten. Een ander voordeel van PA6 is de goede slijtvastheid en lage wrijvingscoëfficiënt. Het materiaal heeft een uitstekende slijtvastheid en kan lang meegaan zonder te slijten of te breken. De lage wrijvingscoëfficiënt maakt het materiaal ook geschikt voor toepassingen waarbij lage wrijving belangrijk is, zoals glijlagers en lagers voor de automobielindustrie. PA6 heeft ook goede chemische bestendigheid, wat betekent dat het bestand is tegen de meeste chemicaliën, zoals zuren, logen en oliën. Dit maakt het materiaal geschikt voor gebruik in toepassingen waar het in contact komt met chemische stoffen, zoals leidingen, tanks en filters.

De eigenschappen van PA6

Een unieke eigenschap van PA6 is de hoge absorptie van vocht. Dit kan een voordeel of een nadeel zijn, afhankelijk van de toepassing. Wanneer PA6 vocht absorbeert, kan het materiaal zachter worden en kan het de mechanische eigenschappen beïnvloeden. Aan de andere kant kan de vochtopname ook leiden tot verbeterde slagvastheid en taaiheid, waardoor het materiaal geschikt is voor toepassingen waar het in contact komt met water. PA6 is ook een thermoplastisch materiaal, wat betekent dat het kan worden gerecycled en opnieuw kan worden gebruikt. Dit maakt het materiaal milieuvriendelijker dan sommige andere materialen, zoals metaal en glas.

Verschillende soorten PA6

Er zijn ook verschillende soorten PA6, waaronder glasvezelversterkt en gemodificeerd met verschillende additieven om specifieke eigenschappen te verbeteren. Glasvezelversterkt PA6 wordt gebruikt in toepassingen waar hoge sterkte en stijfheid vereist zijn, terwijl gemodificeerd PA6 wordt gebruikt voor toepassingen die een betere slagvastheid en taaiheid vereisen.

ccp 0233

Wanneer kan je PA6 het beste gebruiken?

PA6 wordt gebruikt in veel verschillende toepassingen. Het materiaal wordt veel gebruikt in de automobielindustrie voor toepassingen zoals lagers, koppelingscomponenten en onderdelen van de motor. Het wordt ook veel gebruikt in de elektronische en elektrische industrie, zoals connectoren en behuizingen. Andere toepassingen van PA6 zijn onder meer meubilair, sportartikelen, speelgoed en huishoudelijke artikelen. Wil jij weten of PA6 geschikt is voor jou situatie of ben jij benieuwd naar wat ANKRO allemaal kan met deze kunststofsoort? Neem dan contact met ons op via de onderstaande knop, wij helpen je graag!

Vragen of interesse?

Neem gerust contact met ons op. Dat kan telefonisch via 0183-304872 of door het contactformulier in te vullen. Wij nemen jouw vraag zo snel mogelijk in behandeling.

vestigingsmanager ankro 2
Gerben van Boxel
Vestigingsmanager
info@ankro.nl
Vraag een offerte aan