ptfe product

PTFE – Teflon

HIGH-PERFORMANCE KUNSTSTOF

PTFE, ook wel bekend als Teflon, is een veelzijdige en populaire kunststof die veel wordt gebruikt vanwege zijn uitstekende eigenschappen. PTFE kunststof is uitstekend bestand tegen chemicaliën, hoge temperaturen en wrijving. Daardoor is het geschikt voor toepassingen in diverse industrieën. Klaar om teflon op maat te gebruiken? Vraag dan nu een offerte aan!

Wat is PTFE?

PTFE is een synthetisch polymeer dat beter bekend is onder de naam Teflon. Vanwege zijn uitzonderlijke eigenschappen wordt teflon voor veelzijdige toepassingen gebruikt. Deze high-performance kunststof is verkrijgbaar in plaatvorm als in staafvorm, waardoor het materiaal gedraaid en gefreesd kan worden. Het is daarentegen leverbaar met Food-grade certificaten, waardoor het ook in contact mag komen met voedingsmiddelen.

De mogelijke toepassingen van PTFE – TEFLON

PTFE heeft diverse voordelen die het materiaal populair maken voor verschillende toepassingen. Haar eigenschappen wijken sterk af van andere high performance kunststoffen, waardoor teflon zijn eigen toepassingsgebieden heeft, waarin andere materialen niet voldoen. Hieronder staan enkele van de belangrijkste eigenschappen en toepassingen van PTFE:

  • Chemische bestendigheid: PTFE is bestand tegen de meeste chemicaliën, zoals zuren, basen en oplosmiddelen. Dit maakt het materiaal geschikt voor toepassingen in de chemische industrie en laboratoriumomgevingen.
  • Hittebestendigheid: PTFE kan hoge temperaturen weerstaan tot 260°C zonder te vervormen of te smelten. Hierdoor kan het materiaal worden gebruikt in toepassingen die blootstaan aan hoge temperaturen.
  • Lage wrijvingscoëfficiënt: Teflon heeft een van de laagste wrijvingscoëfficiënten van alle bekende materialen, wat betekent dat het zeer goed bestand is tegen slijtage en wrijving. Dit maakt het geschikt voor toepassingen zoals PTFE-lagers, PTFE-ringen, PTFE-glijders en PTFE-koppelingen.
  • Elektrische isolatie: Teflon is een uitstekende elektrische isolator en is bestand tegen hoge spanningen. Hierdoor kan het materiaal worden gebruikt in toepassingen in de elektrische en elektronische industrie.
  • Niet-hechtend: Teflon is een niet-hechtend materiaal, wat betekent dat het  niet aan andere oppervlakken hecht. Dit maakt het ideaal voor toepassingen in de voedingsmiddelenindustrie en medische sector.

Deze voordelen, in combinatie met andere unieke eigenschappen van PTFE, maken het  geschikt voor een breed scala aan toepassingen. Vanwege de hoge kostprijs van teflon wordt het meestal gebruikt in toepassingen waar andere materialen niet kunnen voldoen aan de vereiste prestaties.

Is PTFE schadelijk of gevaarlijk?

De kunststof wordt over het algemeen als veilig beschouwd voor gebruik, omdat het niet reageert met voedsel of op andere chemicaliën. Over het algemeen is teflon dan ook veilig voor consumentengebruik, bij normaal gebruik en de juiste voorzorgsmaatregelen. Als we kijken naar de industriële toepassingen van PTFE is het wel van belang dat er eerst veiligheidsmaatregelen worden getroffen om de blootstelling aan teflon-dampen te minimaliseren. 

freesbewerking

Is PTFE schadelijk of gevaarlijk?

Ondanks dat Teflon relatief zacht is laat het kunststof zich bijzonder goed verspanen, denk aan het CNC frezen of CNC draaien van het materiaal. Het lijmen, lassen en smelten van teflon is niet mogelijk. Bij ANKRO verspanen we al ruim een kwart eeuw deze kunststof en weten we als geen ander waar we rekening mee moeten houden. Heeft u grote series PTFE-producten op maat nodig of toch maar een paar stuks? Bij ANKRO ben je voor beide op de juiste plek! Neem contact op voor alle mogelijkheden of vraag direct jouw offerte aan!

Vragen of interesse?

Neem gerust contact met ons op. Dat kan telefonisch via 0183-304872 of door het contactformulier in te vullen. Wij nemen jouw vraag zo snel mogelijk in behandeling.

vestigingsmanager ankro 2
Gerben van Boxel
Vestigingsmanager
info@ankro.nl
Vraag een offerte aan